AMC Entreegebouw Amsterdam

De prijsvraag was een nieuw entreegebouw te ontwerpen voor het AMC. Ons uitgangspunt was dat de entree onlosmakelijk onderdeel werd van de monoliet. Daarom kozen we voor een soortgelijke vormgeving en materialisering.

Ruimtelijke kwaliteit doortrekken
Karakteristiek voor het AMC zijn de overdekte straten en pleinen met daglichttoetreding in de hoofdverkeersroutes. Dit geeft het AMC ruimtelijke kwaliteit en ondersteunt de bezoeker in het vinden van de juiste route. Deze helderheid en ruimtelijke kwaliteit is doorgezet in de nieuwe entree.

Buiten naar binnen
De serre-achtige constructie is sober, doeltreffend en economisch. Door de transparante gevel ontstaat er een sterke overgang van buiten naar binnen. Het omringende landschap wordt hier naar binnen gehaald. Zo kan het vervolgens doorgezet worden in de bestaande straten en pleinen.

Verschillende niveaus voor verschillende verkeersstromen
De verschillende verkeerstromen naar de nieuwe entree worden gescheiden over de 2 hoofdniveaus: auto’s, fietsers en taxi’s komen uitsluitend op maaiveld. Voetgangers wandelen daarentegen vanaf station Holendrecht (metro- en busstation) via een opgetild park naar de entree op 0-niveau.

Royale vide
In de entree vormt een royale vide de ruimtelijke verbinding tussen de 2 hoofdniveaus. Via de vide komt er een vloed aan daglicht op maaiveldniveau binnen. Daardoor is de entree vanuit de parkeervoorziening duidelijk zichtbaar en vindbaar. Ook op andere plekken in het park worden ‘gaten’ gemaakt voor daglichttoetreding in de parkeervoorziening.

Adres: Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam-Zuidoost
Opdrachtgever: AMC Directoraat Huisvesting
Samenwerkingspartner: RROG Stedenbouw en Landschap

Omvang: ca. 30.000 m2 BVO voorterrein en entreegebouw
Prijsvraag: 2017