Renovatie en uitbreiding Woonhuis Amsterdam

De opdracht was om het monumentale woonhuis uit 1910 uit te breiden voor de huisvesting van meer bewoners en het interieur en het exterieur volledig te renoveren.

Uitbreiding
Op het bestaande dak is een nieuwe verdieping gebouwd. Aan de voorzijde is de uitbreiding niet zichtbaar omdat deze achter de bestaande dakkap is gerealiseerd. Aan de achterzijde is de uitbreiding in pleisterwerk uitgevoerd in contrast met het bestaande metselwerk, en in harmonie met andere dakopbouwen in de omgeving.

Nieuwe fundering en kelder
Om de extra verdieping te kunnen dragen is er een nieuwe fundering onder het pand aangelegd. Dit was aanleiding om een nieuwe kelder met meer vrije hoogte te realiseren. De nieuwe kelder is uitgebreid tot in de achtertuin zodat daglicht in de kelder kan toetreden.

Nieuwe indeling
Het bestaande pand is geheel leeggesloopt tot op het casco. Hierin is een nieuwe efficiënte indeling gemaakt met meerdere woonkamers, eetkamer, keuken, 15 slaapkamers met elk een eigen sanitaire ruimte, en diverse facilitaire ruimten. Het interieur heeft een hoogwaardige afwerking gekregen met parketvloeren, vinylbehang en stucplafonds.

Lichtschacht
In het hart van het gebouw zorgt een lichtschacht voor daglichttoetreding in de gesloten gangen. Dit werkt als oriëntatiepunt op elke verdieping en maakt zichtcontact met andere verdiepingen mogelijk.

Kapel
Een bijzondere ruimte in het pand is de kapel met sacristie. Deze fungeert als dagelijkse stilteruimte voor de bewoners en hier worden met regelmaat missen opgedragen. In het interieur is Spaans marmer en eiken toegepast.

Adres: Johannes Vermeerstraat 21, 1071 DK Amsterdam
Opdrachtgever: Stichting Instudo
Samenwerkingspartner: Mila Estrela

Omvang: 754 m2 BVO
Ontworpen in: 2016
Opgeleverd in: augustus 2018