Uitbreiding AMC poliklinieken Amsterdam

De opdracht was een uitbreiding van de AMC-poli te ontwerpen. Dat had te maken met de medische ontwikkelingen: het AMC kan daardoor veel meer patiënten poliklinisch behandelen. Voorheen moesten die worden opgenomen.

Uitbreiding bovenop Dianet dialysecentrum
Het Dianet dialysecentrum was al eerder door ons gerealiseerd. Daar bovenop plaatsten we in 5 bouwlagen de uitbreiding van de polikliniek. Tijdens de bouw moest Dianet blijven functioneren.

Verhuizing deelspecialismen
Vanuit de bestaande poli zijn verschillende deelspecialismen (inwendige geneeskunde, klinische genetica, diëtetiek, het centrum voor voortplantingsgeneeskunde, het hematologisch en oncologisch behandelcentrum en het polilaboratorium) geherhuisvest in de uitbreiding. Dit heet AMC Gebouw-Q.

Meer rust, meer daglicht
Veel spreek- en behandelruimten in het bestaande AMC krijgen geen daglicht. In de uitbreiding is dat anders: daar hebben alle spreekkamers een plek aan de gevel gekregen. Ook de hal in het hart van het gebouw krijgt daglicht dankzij een vide.

Verbeterd werkklimaat
Het werkklimaat voor medewerkers is sterk verbeterd dankzij de kleinschalige opzet van de uitbreiding (korte loopafstanden) en het lichte interieur. Ook de patiënten waarderen de behandelplekken meer dan die in het bestaande gebouw.

Adres: Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam
Opdrachtgever: AMC Directoraat Huisvesting

Omvang: 5.500 m2 BVO
Ontworpen in: 2007-2008
Opgeleverd in: 2010