Renovatie en uitbreiding Van Gogh Museum Amsterdam

De opdracht was het Van Gogh Museum te renoveren en uit te breiden. Daardoor moesten onder andere 1 miljoen bezoekers beter opgevangen kunnen worden. De renovatie bestond uit verschillende planonderdelen.

Herindeling begane grond
Het bezoekersaantal van het museum was gegroeid van 100.000 naar ruim 1 miljoen per jaar. Door de begane grond beter in te delen, kan het museum deze mensenstroom beter aan.

Verbinding met nieuwe vleugel
De nieuwe vleugel is ontworpen door architect Kisho Kurokawa. Het bestaande museum van architect Rietveld is hier nu goed op aangesloten met een roltrap.

Bestaande kantoorblok van 2 naar 5 verdiepingen
Het kantoor is uitgebreid met 3 verdiepingen, om ruimte te maken voor de groeiende organisatie.

Hellingbaan omgedraaid
Door de hellingbaan om te draaien, kunnen goederen nu aan- en afgevoerd worden vanaf de Paulus Potterstraat. Daar is ook een aansluiting op de nieuwe vleugel gemaakt, omdat het Museumplein autovrij is.

Museale ruimten gerenoveerd
We renoveerden de museale ruimtes in het kader van Deltaplan Cultuurbehoud. We vervingen vrijwel alle technische installaties in het Rietveldgebouw, evenals alle wanden, plafonds en overige afwerkingen.

(In de 2e renovatie voerden we met name diverse aanvullende beveiligingsmaatregelen uit. Deze zijn grotendeels onzichtbaar.)

Adres: Paulus Potterstraat 7, 1071 CX Amsterdam
Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst

Omvang: 8.830 m2 BVO
Ontworpen in: 1996 (1e renovatie)/2006 (2e renovatie)
Opgeleverd in: 1999 (1e renovatie)/2007 (2e renovatie)