Theater De Nieuwe Kolk Assen

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2013 Regio Noord/Oost

De opdracht was een nieuw theater te ontwerpen in het centrum van Assen, die aan alle eisen van moderne theaterproducties voldoet. Daarnaast moest er plek zijn voor onder andere 5 bioscoopzalen, een bibliotheek, kantoren, woningen, horecavoorzieningen en een grote parkeerkelder.

Compacte theaterzalen
Theater is een gedeelde ervaring tussen publiek en spelers, en het publiek onderling. Daarom ontwierpen we de zalen compact. Zo heeft de grote zaal 2 balkons en zijbalkons. Daardoor zitten zo veel mogelijk mensen zo dicht mogelijk op de actie.

Geschikt voor alle reizende voorstellingen
Alle reizende voorstellingen moesten opgevoerd kunnen worden in De Nieuwe Kolk. Daar zorgden we voor door de juiste afmetingen. Nu kunnen theaterbezoekers er genieten van toneel, ballet, musical of concert.

Oók geschikt voor concerten
In principe heeft iedere zaal spreekakoestiek voor theatervoorstellingen. Maar dankzij een elektronische nagalm-installatie kunnen er ook klassieke concerten worden opgevoerd.

Inpandig laden en lossen
Decors worden na een voorstelling direct afgebroken en ingeladen. Vaak ’s avonds laat. Dat kan geluidsoverlast veroorzaken voor omwonenden. Daarom zorgden wij dat laden en lossen inpandig gebeurt.

Schuiftribune in kleine zaal
De kleine zaal is met 248 stoelen ideaal voor kleinere voorstellingen. En de schuiftribune maakt de zaal multifunctioneel: ingeschoven is de ruimte geschikt voor popconcerten, diners, congressen en feesten.

Adres: Weiersstraat 1, 9401 ET Assen
Opdrachtgever: BAM Utiliteitsbouw Groningen
Samenwerkingspartner: De Zwarte Hond

Omvang: 47.770 m2 BVO
Ontworpen in: 2009-2010
Opgeleverd in: 2012